Binnenkort
20 juni 2019
 
27 juni 2019
 
4 juli 2019
Zoeken
Duurzaam ouderschap na echtscheiding

printversie
Voor wie?
Voor ouders die gescheiden zijn of in scheiding liggen.

Doelstelling en inhoud
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die het leven van de ouders en van de betrokken kinderen behoorlijk op zijn kop kan zetten. Er breekt een tijd aan met veel onzekerheden. Waar gaan we wonen? Hoe gaat het er financieel uit zien? Kunnen de kinderen op hun school blijven? Blijft de (schoon)familie betrokken? Kan ik een andere partner accepteren? Al deze veranderingen en onzekerheden brengen veel emoties met zich mee. Stress neemt toe en je kunt je verdrietig, boos en verraden voelen. De omgeving verwacht desondanks dat jij een goed contact blijft onderhouden met de ex-partner/ouder van jullie kinderen. Dat valt niet altijd mee.

Wat brengt deze training jou?
• Je herkent bij de andere deelnemers de dilemma’s en moeilijkheden die je tegenkomt bij het vormgeven van gezamenlijk ouderschap na echtscheiding;
• Je krijgt zicht op hoe jouw emoties van invloed zijn op de samenwerking met de andere ouder en weet daar op een goede manier mee om te gaan in het belang van jullie kind(eren);
• Je weet hoe je kunt opkomen voor jouw belang en dat van jullie kind(eren);
• Je ontwikkelt vaardigheden waardoor je een goed gesprek kunt voeren met de andere ouder en in staat bent om conflicten op te lossen.

De cursus omvat zes bijeenkomsten van 2 uur. Voorafgaand aan de cursus vindt een voorgesprek plaats, waarin je kennis maakt met de trainers en een korte uitleg krijgt over de inhoud van de cursus. Samen bekijken we of het groepsaanbod goed aansluit bij jouw vraag.

Een paar reacties van deelnemers:
• “Deze 6 sessies hebben me enorm geholpen en zelfbewust gemaakt, met name door de trainsters. Nu nog een beetje aan mezelf gaan werken”
• “Steunend is dat er lotgenoten zijn om ervaringen mee te delen. De begeleiders spelen hier een belangrijke rol in. Bevestigend, eyeopener, bewustwording, handvatten. Het heeft een aanzet gegeven in persoonlijke groei. Deze ervaring is voor mij zeer waardevol!”
• “Ik heb het als erg prettig ervaren om met lotgenoten alles omtrent de scheiding met kinderen te bespreken en hier oefeningen over te maken en te doen.”
• “Het deed me goed om bepaalde tips te krijgen in een veilige omgeving met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ook goed om met jezelf geconfronteerd te worden.”

Positief Opvoeden
Aansluitend kunnen er in overleg met de deelnemers extra bijeenkomsten ‘Positief Opvoeden voor gescheiden ouders’ worden toegevoegd. Er zijn 2 bijeenkomsten voor de leeftijdsgroep van 0-12 jaar en 2 bijeenkomsten voor tieners (12+). De nadruk ligt op het (verder) ontwikkelen van opvoedvaardigheden.
Onderwerpen die aan bod komen:
• Hoe communiceer je met kinderen in welke leeftijdsfase, wat is anders en waar moet je rekening mee houden in deze nieuwe situatie, wat is juist 'normaal' gedrag dat kinderen in deze leeftijd laten zien;
• Hoe ga je als ouder om met gevoelens die je hebt en wat voor invloed heeft dit op de opvoeding.
Er worden diverse werkvormen gebruikt.

Tijdsinvestering
1 voorgesprek
6 bijeenkomsten van 2 uur
In overleg 2 bijeenkomsten voor ouders met kinderen 0-12 jaar en/of voor ouders met tieners (12+).

Kosten
Eigen bijdrage €45,- (materiaalkosten). Indien dit een bezwaar is voor deelname, dan gaan we daarover graag met u in gesprek.

Studiemateriaal
Boek en USBstick.

Aantal deelnemers
Maximaal 10 deelnemers

Trainer(s)
Liesbeth Schobers: liesbeth.schobers@levgroep.nl / 06 41 03 88 25
Monique van Kemenade: monique.vankemenade@levgroep.nl / 06 14 90 39 67

Locatie
LEVgroep, Penningstraat 55 in Helmond

Rooster
locatie Helmond
24 september 2019
19:00 - 21:00 uur
eerste bijeenkomst
1 oktober 2019
19:00 - 21:00 uur
8 oktober 2019
19:00 - 21:00 uur
22 oktober 2019
19:00 - 21:00 uur
29 oktober 2019
19:00 - 21:00 uur
5 november 2019
19:00 - 21:00 uur
laatste bijeenkomst