Zoeken
New Leaders

printversie
Voor wie?
New Leaders is een traineeship voor aankomend bestuurlijk talent. Voor betrokken inwoners die willen bijdragen aan de leefbaarheid binnen hun gemeente én zichzelf willen ontwikkelen. Voor hen die nu of in de toekomst een leidende positie willen bij een evenement, vereniging of in hun loopbaan. Voor hen die een nieuw initiatief willen opstarten. Kortom, voor de kartrekkers van morgen!

Doelstelling en inhoud
Met dit traineeship verwerf je kennis en vaardigheden die je nodig hebt als bestuurder van een organisatie. New Leaders duurt 8 avonden en elke avond komt een nieuw onderwerp aan de orde. Je leert van ervaren bestuurders, inspirerende experts en andere talenten die de onderwerpen vanuit de theorie, maar vooral vanuit de praktijk benaderen. Je leert als groep met en van elkaar en wordt begeleid door ervaren coaches. Je werkt aan praktijkopdrachten die je via ons online leer-platform inlevert. Je ontvangt feedback en tips die je direct kunt toepassen in je eigen organisatie.

De onderwerpen die aan bod komen zijn:
1. Besturen in de 21 ste eeuw: Een algemene introductie in wat besturen inhoudt. De uitdagingen die je als bestuurder te wachten staan en hoe je daarop kunt reageren. Het klassieke besturen en hoe je het vandaag de dag beter kunt aanpakken.

2. Communicatie: Als je niet gezien wordt als vereniging heb je het moeilijk. Als je je achterban niet kunt bereiken heb je een probleem. Wat kun je doen om in de schijnwerper te komen? Hoe gebruik je de diverse communicatiemiddelen die er zijn op een goede manier?

3. Vrijwilligers: Vrijwilligers houden en werven vraagt aandacht van jou als bestuurder. We staan stil bij de zaken die daaraan vooraf gaan. We bespreken waar je op moet letten bij het werven van vrijwilligers. En we leren hoe je vrijwilligers betrokken kunt houden bij jouw organisatie.

4. Politiek en verenigingen: Je bent als vereniging meer afhankelijk van de politiek binnen jouw gemeente dan je in eerste instantie zou denken. Deze sessie biedt inzicht in de processen die daarin spelen. Je leert de momenten te herkennen dat je daarop invloed kunt uitoefenen en de manier waarop je dat kunt doen.

5. Financiën binnen jouw organisatie: Binnen elke organisatie, groot of klein, gaat geld om. Dat wil je correct en nauwkeurig doen met zo min mogelijk moeite. De handvatten daarvoor reiken wij je aan. We hebben het over het belang van een jaarplanning en begroting. Hoe je verantwoording kunt afleggen aan je leden of subsidieverstrekkers.

6. Fondsenwerving en Verzekeringen: Een sessie waarin we kijken hoe je andere geldbronnen kunt aanboren voor jouw vereniging. Waar je de hulp vindt om dat te doen en wat erbij komt kijken. In het tweede deel gaat het over de verzekering die de gemeente heeft afgesloten voor alle georganiseerde vrijwilligers. Wat dekt die verzekering en hoe maak je er gebruik van?

7. Hoe organiseer ik een evenement: Ieder van jullie krijgt ermee te maken, het organiseren van een klein of groot evenement. Dan krijg je met een heleboel regels en voorschriften te maken. Het al dan niet aanvragen van een evenementensubsidie, kijken of er een aparte verzekering nodig is, vrijwilligers regelen, vervoer, parkeren, vergunningen, aanvoer, afvoer, opbouwen, er komt geen eind aan. Gelukkig kunnen wij je inzicht geven in het proces.

8. Andere manieren van communiceren: De laatste en speelse bijeenkomst waarin we kijken hoe jij jouw achterban op een bijzondere manier kunt bereiken en informeren. Omdat we weten dat visuele boodschappen het best opvallen, laten we je kennismaken met ‘zakelijk tekenen’ en het gebruik van animatiefilms. Een leuke, ontspannen afsluiter.


Tijdsinvestering
8 bijeenkomsten van 2½ uur

Kosten
€ 125,- voor gesubsidieerde verenigingen, anders kosteloos. Zijn de kosten een onoverkomelijk probleem, neem dan even contact op.

Aantal deelnemers
10 - 20

Trainer(s)
Externe trainers/gastsprekers: Hein Crooijmans, Ralf Fleuren, Ronald Scharroo, Helen Eggenkamp, Jasper Ragetlie, Harrie Peters, René van Eck, Peter van Mol, Marjolein Lucassen, Theo Schroijen.

Meer informatie:
Ronald Scharroo, ronald.scharroo@levgroep.nl, telefoon: 06 40 28 84 11.

Locatie
LEVgroep locatie Geldrop
De Bleek 1 - 5664GV GELDROP
Of desgewenst andere gemeente

Rooster
Aanmeldlijst
Trainingsdata/locatie worden gepland zodra er voldoende aanmeldingen zijn